ایزو چیست؟

سازمان جهانی استاندارد ISO

برای داشتن تجارت و همکاری های بین المللی وجود استاندارد شرط لازم می باشد به این منظور نهادی بین المللی برای ایجاد هماهنگی و تدوین استانداردها مورد نیاز است .
سازمان جهانی برای استانداردسازی  International Organization for Standardization موسوم به ( ISO ) در سال 1946 با هدف تسهیل تبادل کالاها و خدمات در سطح جهانی بوسیله تدوین استانداردهای جهانی ایجاد شد. 
 ISO  یک سازمان غیر دولتی که مقر اصلی ان در شهر ژنو کشور سویس می باشد بزرگترین سازمان تدوین و منتشرکننده استانداردهای جهانی می باشد .
این سازمان مرکب از ادارات استاندارد ملی 161 کشور جهان می باشد که هر یک وظیفه نمایندگی کشور خود را به عهده دارند . این اعضا به 3 گروه  Member bodyاعضای اصلی ، Subscriber member امضا کننده ، Correspondent memberناظر تقسیم می شوند .
تعداد اعضای اصلی 107 کشور تعداد اعضای امضا کننده 11 کشور و تعداد اعضای ناظر 43 کشور می باشد.


تدوین استانداردها توسط کمیته های فنی  Technical Committee ( TC )صورت می گیرد و هر کمیته مرکب از نمایندگانی از کشورهای مختلف بوده که  دارای حق رای می باشد هر کمیته دارای یک رییس می باشد که از میان کشورهای عضو انتخاب می شوند . هر استاندارد با  رای  حداقل 75% اعضا به تصویب می رسد. درحال حاضر 252 کمیته فنی در سازمان جهانی استاندارد ISO وجود دارد . لازم به ذکر است هر گاه کمیته ای منحل شود شماره آن به کمیته دیگری داده نمی شود و شماره ها به ترتیب افزایش می یابد .
از آنجا که سرواژه سازمان جهانی استاندارد سازی در زبان های مختلف متفاوت است برای مثال در زبان انگلیسی IOS  و در زبان فرانسه OIN   می شد به منظور یکسان کردن نام آن در سراسر جهان این سازمان به نام  ISO خوانده می شود .


معنی کلمه  ISO چیست ؟ نام  ISO   از کلمه یونانی( لاتین )  ISOS به معنی هم شکل  و یکسان گرفته شده که کلمه معادل آن در فارسی ایستار می باشد. 
اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران یکی از اعضای اصلی و قدیمیISO  می باشد که از 1960 در سازمان جهانی استاندارد عضویت دارد و در تدوین 298 استاندارد جهانی مشارکت داشته . 


سازمان جهانی استاندارد به منظور ارزیابی سازمان های اعتبار دهنده AB  ها اقدام به تاسیس مرکزی به عنوان مرکز اعتبار دهی موسوم به IAF نموده . این اداره اقدام به کنترل و اجازه صدور گواهینامه ها به سازمات های اعتبار دهنده و سازمانهای اعتبار دهنده AB  نیز  به نوبه خود اقدام به دادن اعتبار به شرکت های CB    ( شرکتهای گواهی دهنده ) مانند  SQS , SGS , QMI , AFAQ , BRS      ASYS  , TUV , DNV ,CSQ  , QS , می کند.
شرکت ASYS  یکی از موفقترین شرکت های بین المللی صدور گواهینامه می باشد که آمادگی همکاری با سازمانهای مختلف را دارد .